Header afbeelding
Binkhorst 1 2641 LD Pijnacker Tel:015-3692457

Verklaring medicatie voor reizen naar het buitenland

Een verklaring is nodig op het moment dat u in bezit bent van een geneesmiddel die onder de Opiumwet valt.

Wat zijn opiumwetmiddelen?

Een opiumwetmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Opiumwetmiddelen vallen onder de Opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het medicijn Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.

Hieronder staan de meest voorkomende opiumwetmiddelen:

Waarom is een verklaring nodig?

In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetmiddelen streng verboden. Gaat u op reis met een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Dan moet u hiervoor een officiële verklaring aanvragen. Het CAK legaliseert deze verklaringen

Let op! Reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een medicijn dat onder de Opiumwet valt is strafbaar.

Welke verklaring is nodig?

Er bestaan verschillende verklaringen:

  1. De Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied. Zie onderstaande tabel voor het overzicht van alle Schengenlanden;
  2. Reizen naar een land aangesloten bij het Apostilleverdrag;
  3. Reizen naar overige landen.
  4. Lang verblijf in buitenland
  5. De Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied:

Schengenlanden:

Let op! Een medicijnpaspoort kunt u meenemen als ondersteuning bij de verklaring, maar vervangt deze niet!

1. Reizen binnen het Schengengebied

Reist u naar een land binnen het Schengengebied, dan heeft u een Schengenverklaring nodig.

Wat is een Schengenverklaring?
Een Schengenverklaring is nodig om binnen het Schengengebied te reizen met medicijnen die onder de Opiumwet vallen

Schengenverklaring2018 klik aan om te downloaden

Hoe vult u een Schengenverklaring in?
De verklaring bestaat uit de onderdelen A tot en met D. De voorschrijvend arts vult onderdeel A en C in. Onderdeel B moet u zelf invullen. Het CAK vult onderdeel D in.

Let bij het invullen op de volgende punten:

  1. De arts moet onderdeel A duidelijk ondertekenen.
  2. Op de verklaring moet in ieder geval óf het nummer van het identiteitsbewijs van de patiënt genoteerd staan óf de geboortedatum. Wanneer beide ontbreken, kan het CAK de aanvraag niet in behandeling nemen.
  3. Bij geldigheidsduur (regel 13) moet u de datum van vertrek en de datum van terugkomst invullen.
  4. Bij regel 19 vragen we u de totaal mee te nemen hoeveelheid in te vullen. Bijvoorbeeld: reis van acht dagen, de patiënt gebruikt methylfenidaat tabletten 54mg, en 3 tabletten per dag. Bij regel 19 noteert u dan (8 x 3 x 54 = ) 1296 mg.
  5. Vergeet niet om het huisadres te vermelden (inclusief postcode). Wanneer dit ontbreekt, stuurt het CAK de verklaring na legalisatie terug naar de arts. • Let op dat de reisbestemming een Schengenland is. Zo niet, dan is een Engelstalige medische verklaring nodig.
  6. Per verklaring mag u maximaal 1 medicijn invullen.
  7. Per verklaring mag u maximaal 4 verschillende reisbestemmingen invullen.
  8. Een Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Mocht de reis langer zijn dan 30 dagen dan moet u meerdere verklaringen aanvragen. Zorg er voor dat de data op elkaar aansluiten. Bijvoorbeeld: verklaring 1: 07/07/2015 t/m 05/08/2015 (= dertig dagen) en verklaring 2: 06/08/2015 t/m 10/08/2015 (= vijf dagen).
  9. Het legaliseren van de Schengenverklaring
  10. Omdat het ondertekenen van medische verklaring geen vergoeding geeft bij de zorgverzekeraar vragen wij een bedrag van € 7,50 per persoon of gezin voor de verklaringen

Als de verklaring volledig is ingevuld en ondertekend door uw arts, stuurt u deze verklaring per post op naar het CAK. Het CAK controleert het formulier op volledigheid en echtheid. Wanneer alles in orde is, waarmerkt en legaliseert het CAK het document en stuurt het vervolgens naar u terug.

De aanvraag stuurt u naar:

  • CAK, afdeling FI / Afgifte Schengenverklaringen
  • Postbus 84015
  • 2508 AA Den Haag

Let op! Het CAK neemt alleen goed en volledig ingevulde documenten in behandeling. Houd rekening met een verwerkingstijd van 4 weken. Aan de aanvraag zijn geen kosten verbonden.

Gaat u langer dan 90 dagen naar een land binnen het Schengengebied dan kunt u ook onderstaande verklaring gebruiken

Engelstalige-verklaring-voor-medicijnen-op-reis

Tips voor het reizen met medicijnen

Neem de medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek. Daarnaast kunt u bij de apotheek een medicijnpaspoort aanvragen. Een medicijnpaspoort is praktisch in geval van verlies van medicijnen of wanneer u een arts in het buitenland raadpleegt.

Vragen?

Ik ga over 1 week op reis en ben te laat met mijn aanvraag. Wat nu?
Aanvragen voor legalisatie van een verklaring met een vertrekdatum binnen 1 week kan de patiënt het beste doen via het contactformulier op onze website. De aanvraag voor de Schengenverklaring zal het CAK (zo nodig) terugsturen per e-mail. De aanvraag van de medische verklaring kan het CAK na afhandeling alleen per post sturen. Dit omdat de stempel en de handtekening die wij afgeven origineel moeten zijn. Als er sprake is van spoed, bestaat de mogelijkheid om langs te komen voor een directe afhandeling. Dit kan alleen op werkdagen tussen 09:00 en 16:00 uur.